Elokuvahistorian legendaariset kaunottaret

Filmialan loisto on kautta aikojen vetänyt puoleensa maailman kauneimpia naisia. Moni heistä on jäänyt historiaan ulkonäkönsä vuoksi jopa enemmän kuin näyttelijäntaitojensa, mutta maailman valovoimaisimmat tähdet ovat kuitenkin useimmiten olleet myös erinomaisia näyttelijöitä. Elokuvataivaan suurimmat tähdet ovat ikuisia, tässä muutamia valovoimaisimmista ja kauneimmista filmitähdistä.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn syntyi Belgiassa 1929 itävaltalais-englantilaisen pankkiirin ja hollantilaisen paronittaren perheeseen. Hän asui lapsuutensa Belgiassa, Hollannissa ja Englannissa. Hän halusi nuorena balettitanssijaksi, mutta päätyi kuitenkin näyttelijäksi ja aloitti uransa englantilaisissa elokuvissa.

Läpimurtoroolinsa Hepburn teki ikimuistoisessa elokuvassa Loma Roomassa (Roman Holiday) 1953, vastanäyttelijänään Gregory Peck. Hän sai suorituksestaan lomalle karkaavana prinsessana Oscarin. Muita hänen 1950-luvun elokuviaan ovat mm. Kaunis Sabrina 1954, Rakastunut Pariisissa 1957 ja Nunnan Tarina 1959.

1960-luvun oli Audrey Hepburnin uran menestyksekkäintä aikaa, ja tuolloin hän teki kuuluisimmat elokuvansa Aamiainen Tiffanyllä 1961 ja My Fair Lady 1964. Audrey Hepburn oli kahdesti naimisissa ja hänet muistetaan myös toiminnastaan Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä. Audrey Heburn on valittu useita kertoja kaikkien aikojen kauneimmaksi ihmiseksi, ja 1900-luvun merkittävimmäksi tyyli-ikoniksi. Hän kuoli 1993 Sveitsissä.

Grace Kelly

Vaalea ja viileä kauneuskuningatar Grace Kelly nousi Hollywoodin kirkkaimmaksi tähdeksi pian ensimmäisen roolin saatuaan. Ja jo kolmannesta elokuvastaan Mogambo 1953 hän sai Golden Globen. Oscar-palkinnon Kelly sai elokuvasta Mies jonka minulle annoit 1954.

Cannesin elokuvajuhlilla vuoden 1955 huhtikuussa Kelly osallistui muotikuvauksiin Monacon palatsissa, olihan hän tuolloin jo yksi maailman kuuluisimpia elokuvatähtiä. Siellä hän tapasi Monacon ruhtinaan Rainier III:n ensimmäisen kerran.

He rakastuivat, avioituivat ja saivat kolme lasta. Grace Kelly oli Monacon ruhtinattarena yksi aikansa suurimmista muoti-ikoneista, jonka pukeutuminen, hiukset, kynnet ja meikki olivat maailman jäljitellyimmät. Hän olisi halunnut tehdä vielä elokuvan Alfred Hitchcockin kanssa, mutta ruhtinas ei halunnut hänen enää palaavan elokuva-alalle. Kellyn elokuvat jopa kiellettiin Monacossa. Grace Kelly kuoli auto-onnettomuudessa 1982 vain 52-vuotiaana.

Marilyn Monroe

Vaaleista kaunottarista kuuluisin on kuitenkin Marilyn Monroe, joka syntyi 1926 Norma Jean Mortensson -nimisenä. Rikkinäisen lapsuuden jälkeen hän meni 16-vuotiaana naimisiin, ja aloitti uransa mallina. Elokuvasopimuksen hän sai vuonna 1946. Hänen ensimmäiset roolinsa olivat varsin pieniä, mutta saivat kuitenkin hyvän vastaanoton.

Monroesta tuli yksi maailman palvotuimmista seksisymboleista elokuvien Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953) ja Kuinka miljonääri naidaan (1953) julkaisun jälkeen. Elokuva Kesäleski (1955) näytti hänen huikeat komediennen kykynsä. Hän opiskeli Actors Studiossa ja perusti oman tuotantoyhtiön.

Kriitikot kehuivat laajalti hänen suoritustaan elokuvassa Bussipysäkki (1956), ja hän sai parhaan naispääosan Golden Globe -palkinnon elokuvasta Piukat paikat (1959). Marilyn Monroe onkin yksi maapallon tunnetuimmista kasvoista. Ongelmat päihteiden ja miessuhteiden kanssa varjostivat hänen elämänsä loppuhetkiä. Hänen aivan liian varhainen kuolemansa 36-vuotiaana 5. elokuuta 1962 teki hänestä legendan.

Elisabeth Taylor

Elizabeth Taylor syntyi Lontoossa 1932, ja aloitti uransa lapsinäyttelijänä 40-luvulla. Hän ponnahti kuuluisuuteen Lassie-elokuvien tähtenä jo vuonna 1943 ja ehti tehdä elokuvia viidellä vuosikymmenellä. Hän pysyi yhtenä maailman seuratuimmista ihmisistä kuolemaansa 2011 asti.

Taylor oli Oscar-ehdokkaana elokuvista Sadepuun maa (1957), Kissa kuumalla katolla (1958) sekä Äkkiä viime kesänä (1959). Hän voitti Oscarit 1960 elokuvasta Ei rahasta ja vuonna 1966 elokuvasta Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Yksi Taylorin viimeisistä suurteoksista oli Kuinka äkäpussi kesytetään (1967). Lisäksi hän voitti useita Golden Globeja. Vuonna 1963 hänestä tuli parhaiten koskaan palkattu naispuolinen elokuvanäyttelijä elokuvan Kleopatra pääosassa. Tunnetuin hän oli kuitenkin yksityiselämästään, kuten seitsemästä aviomiehestään, joista Richard Burtonin kanssa hän oli naimisissa kahdesti.