Näyttelijät punaisella matolla

Amerikan elokuvatuotannon keskus Hollywood jo sen loisto ja glamour ovat luoneet käsitteen ”punainen matto”. Toki ensimmäiset maininnat punaisen maton käytöstä juhlistamistarkoitukseen löytyvät jo antiikin Kreikasta vuodelta 458 ennen ajanlaskumme alkua. Eikä punaisen maton käyttö suinkaan ole Hollywoodin yksioikeus.

Punaisella matolla tarkoitetaan elokuvien ensi-iltojen sekä muiden gaalatilaisuuksien sisäänkäynnin edustaa, joka on katettu punaisella matolla, ja joissa näyttelijät ja muut gaala-illan kutsuvieraat ovat yleisön hämmästeltävinä sekä lehdistön ja muun median näytillä. Punainen matto on myös vastaanotettaessa lentäen saapuneita valtiovieraita, sekä muissa muodollisissa juhlatilaisuuksissa.

Matollinen täyttä glamouria

Usein elokuvien ensi-illassa on paitsi elokuvan tekijöitä ja näyttelijöitä, myös kattava joukko erilaisia kutsuvieraita, mikä on keino hankkia julkisuutta ja näin myös maksavia katsojia elokuvalle. Tunnetut henkilöt punaisella matolla antavat eCelebrity posing for paparazzi on red carpetlokuvalle uskottavuutta ja tavalliselle kansalle nähdä vilauksen glamouria kun julkkikset ja näyttelijät vuorotellen saapuvat tilaisuuteen punaisen maton kautta. Punaisella matolla voi myös nähdä, mikä on in juhla-asuissa. Usein matolla nähdään tunnettujen muotitalojen ”haute couture” -luomuksia, jotka on kenties henkilökohtaisesti valmistettu kantajilleen.

Tunnetuin tilaisuus, jossa punaista mattoa käytetään, lienee Amerikassa järjestettävä Academy Awards eli Oscar Gaala. Tilaisuuden mittasuhteista kertoo se, että itse punaisen maton levittämiseen ja asentamiseen tarvitaan parikymmentä miestä parin päivän ajan. Tässä tilaisuudessa nähdään varmasti eniten elokuva-alan tähtiä maailmassa. Vuosittaisessa tapahtumassa palkitaan parhaita näyttelijöitä, musiikin tekijöitä ja ohjaajia sekä muita elokuvan tekoon tarvittavia henkilöitä. Eli koossa on elokuva-alan todellinen kerma.

Ei pelkkää ruusuilla tanssimista

Kuten aina elämässä, sattuu punaisella matollakin erilaisia kommelluksia. Useimmiten ne liittyvät kutsuvieraiden asusteisiin, jotka saattavat fantasiarikkaudessaan olla upeita mutta joskus käytännössä kohtalaisesti toimivia. Joskus puvut aiheuttavat tahtomattomia paljastuksia kantajansa huomaamatta.

Tätä tilaisuutta käyttävät sitten tietysti paikalla olevat valokuvaajat haukkana hyväkseen ja kohteilleen hämmentäviä kuvia leviää koko maailman ihmeteltäväksi. Joskus taas puku on suunniteltu niin paljastavaksi, ettei se oikeastaan kätke kantajastaan juuri mitään. Toisaalta, kyseiset ”kömmähdykset”, olivat ne sitten tarkoituksellisia tai vahinkoja, lisäävät mielenkiintoa kyseisiin tapahtumiin. Ovathan asusteiden käyttäjät usein elokuva-alan tähtiä tai muita julkisuuden henkilöitä, joita yleisesti ottaen ihaillaan ja näin jokaisessa meissä asuva utelias tirkistelijä saa nähdäkseen jotain kiellettyä – ja varsin harmitonta.

Meille arjen harmaudessa puurtaville punaisella matolla itseään esittelevät näyttelijät tuovat tuulahduksen jostain paremmasta. Jaksaakseen arjessa, ihminen tarvitsee unelmia. Niitä ja niiden täyttymyksiä näkee punaisilla matoilla kautta maailman.