Tähtitaivas talon yllä – Saara Cantellin upea taidonnäyte

Oletko koskaan kuullut henkilöstä nimeltä Saara Cantell? Kysymyksessä on suomalainen menestynyt käsikirjoittaja ja ohjaaja. Cantellin elokuvat ovat saaneet julkisuutta sekä kotimaisilla että kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Suomessa Saara Cantell on saanut elokuvataiteen valtiopalkinnon vuonna 2010 elokuvastaan Kohtaamisia.

Suomalainen elokuvahistoria tuntee monia miespuolisia elokuvaohjaajia, esimerkiksi Edvin Laine, Aku Louhimies, Timo Koivusalo, Peter Von Bagh ja

Jörn Donner. Naispuolisia ohjaajia ja käsikirjoittajia on kuitenkin vähän, joten keskitytään tällä kertaa yhteen heistä – eli Saara Cantelliin.

Tähtitaivas talon yllä

Useampi suomalainen on tutustunut Saara Cantellin moniin elokuviin. Yksi paljon suosiota saanut on upea kolmen sukupolvien naisten elämää kuvaava -Tähtitaivas Talon yllä -elokuva. Kyseinen elokuva kertoo ajasta jatkosodan kylminä ja pelottavina vuosina, seuraavaksi mennään vuoteen 1978 ja siitä suoraan nykyaikaan, eli 2000-luvulle.

Elokuvan naisista jokainen on suurten kysymysten edessä. Uskaltavatko naiset pitää omista unelmistaan kiinni ja jopa toteuttaa niitä? Tunteellinen ja aidosti “todella hyvällä maulla” valmistettu elokuva kertoo upeita sukupolvien tarinoita äideiltä tyttärille. Tähtitaivas talon yllä -elokuva lämminhenkinen ja koskettava, jonka lumo kestää sukupolvelta toiselle.

Kuka on Saara Cantell?

Elokuvaohjaaja Saara Cantell on syntynyt vuonna 1968. Cantell on tehnyt radiokolumneja, toiminut lehtien kolumnistina ja hallituksen puheenjohtajana Suomen Elokuvaohjaaja Selo Ry:ssä. Saara Cantellin ura elokuvakäsikirjoittajana ja ohjaajana on todella monipuolinen. Cantell on toiminut myös Suomen Elokuvasäätiön hallituksen jäsenenä ja Salatut Elämät -tv-sarjan alkuperäisroolittajana. Saara Cantell on kirjoittanut myös kaksi upeaa kirjallista teosta, kuten Kaikki tuoksuu lumelta, Tammi 2021 ja Kesken jääneet hetket, Tammi 2020.

Saara Cantell on tehnyt sen todeksi omassa elämässään, johon Tähtitaivas talon yllä -elokuvan naiset pyrkivät. Kyseisen elokuvan naiset ovat lämminhenkisiä, mutta uskaltavat ilmaista mielipiteensä tärkeissä asioissa. Naisia, jotka tietävät mitä tahtovat.

Useimmat suomalaiset tuntevat Saara Cantellin myös lapsille ja lapsenhenkisille suunnatuista Onneli ja Anneli -elokuvista, joista neljässä Saara Cantell on toiminut ohjaajana. Saara Cantell on ohjannut myös suositut lapsille tarkoitetu Unna ja Nuuk -elokuvan vuodelta 2006 ja Vasikantanssi -elokuvan vuodelta 2003. Saara Cantellin elokuviin, käsikirjoituksiin ja ohjauksiin kannattaa todellakin tutustua!