Tauno Palo ja muut menneet tähdet

Suomessa on tehty elokuvia jo yli sata vuotta. Vuonna 1904 tehtiin maassamme ensisijaisesti dokumenttielokuvia ja ensimmäinen viihteellinen elokuva oli vuonna 1907 ilmestynyt Salaviinanpolttajat. Voimakkaasti suomalaisen elokuvan kehitykseen vaikuttanut Suomi-Filmi perustettiin vuonna 1919. Sittemmin 1930-luvun puolivälissä myös äänifilmi oli rantautunut Suomeen ja tuolta ajalta voidaan katsoa alkaneen suomalaisen elokuvan kulta-aika.

Sota-aikaan, kun muita huvituksia oli vähän tarjolla, elokuvien suosio oli huipussaan. Ulkomaisia elokuvia oli tarjolla vähän, joten jokaista suomalaista elokuvaa kävi katsomassa noin 400 000 katsojaa! Elokuvat ovat synnyttäneet maailmalla suuria tähtiä, ja niin myös Suomessa.

Yleisnäyttelijä Brännäs

Ehkä kaikkien aikojen kuuluisin miesnäyttelijä oli Hämeenlinnassa vuoFilm_Vaimoke_background_1936nna 1908 syntynyt Tauno Palo, syntymänimeltään Tauno Brännäs. Hän teki pitkän elämäntyön elokuvan parissa sekä Kansallisteatterissa, jonka palkkalistoilla hän oli vuodesta 1932 vuoteen 1973.

Palon voidaan sanoa olleen aikansa yleisnäyttelijä roolihahmojen ulottuessa herrasta narriin. Hänet tunnettiin myös ”koko kansan Tauno Palona”. Vuonna 1931 Palo näytteli pääosaa elokuvassa Jääkärin morsian, josta hänet ennen kaikkea tunnetaan. Vuonna 1961 esitetty Tulipunainen Kyyhkynen jäi hänen viimeiseksi elokuvan pääroolikseen. Näiden vuosien välillä Tauno Palo näytteli yli kuudessakymmenessä elokuvassa näytellen muun muassa Ansa Ikosen parina kahdessatoista elokuvassa.

Tauno ja Ansa – valkokankaan kyyhkyläiset

Tauno Palon kanssa valkokankaan useaan otteeseen jakanut Ansa Ikonen oli niin ikään suomalaisen elokuvan kulta-ajan suurimpia tähtiä. Ikonen syntyi Pietarissa 1913 ja hänen isänsä, rautateillä t1095px-Jussi_Awards_Tauno_Palo_1952öissä ollut Aleksanteri Ikonen oli myös näytelmän harrastaja sekä laulaja. Perhe muutti Suomeen vuonna 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen.

Ansa Ikosen alkutaival elokuvan parissa ei ollut helppo. Suomi-Filmissä todettiin, ettei hän soveltunut elokuva-alalle. Niinpä hän sai ensin statistin ja sitten klaffitytön paikan. Ohjaaja Valentin Vaala kuitenkin näki Ansa Ikosessa potentiaalia ja palkkasi hänet elokuvan Kaikki Rakastavat toiseen pääosaan. Panosus kannatti ja Ansa näytteli yhteensä yli kolmessakymmenessä elokuvassa uransa aikana. Hän oli myös Suomen Kansallisteatterin palkkalistoilla aina vuoteen 1978 asti.

Rillumarei!

Esa Pakarinen edusti taas hieman toisenlaista elokuvatyyliä, maassamme niin suosittua rillumarei-kulttuuria. Hän teki nuoruudessaan erilaisia töitä; oli maalari, lämmittäjä sisävesilaivassa ja juoksupoika. Pakarinen soitti haitaria, ja esiintyi aikanaan monissa sen ajan yhtyeissä.

Vuonna 1951 Pakarinen näytteli yhtä pääosista, Severi Suhosta, Rovaniemen Markkinoilla -elokuvassa ja hänestä, kuten koko elokuvasta tuli kriitikoiden tyrmäyksestä huolimatta niin kutsutun rillumarei-kulttuurin sankari. Tämän lisäksi Pakarinen näytteli lisäksi mm. elokuvissa Lännen Lokarin Veli, Rantasalmen Sulttaani ja Lentävä Kalakukko. Ehkä kuitenkin hänet muistetaan roolisuorituksistaan Pekka Puupäänä. Puupää- elokuvissa hän näytteli Masa Niemen ja Siiri Angerkosken sekä lukuisten muiden tunnettujen näyttelijöiden rinnalla.